čtvrtek 7. května 2015

Ze života au-pair - holky (i kluci), jděte do toho!

Článek pro všechny mladé duše, které přemýšlejí o tom, jak se jednoduše (asi bych to považovala dokonce za nejjednodušší způsob) dostat za hranice! :-) 



Psala mi jedna holčina, která plánuje vyjet do Švédska - též jako au-pair a mě tímto nakopla napsat o "aupairství" STRUČNÝ článek. :-) I přesto, že je takových článků mraky, přidávám svoji zkušenost... :-) A že už nějaká za ten (dohromady) rok skutečně JE! 

Tak jak začít? 

Není nic jednoduššího. Pokud neplánujete jet do USA (Tam je to bez agentury NELEGÁLNÍ - ano, i když vám bude rodina psát cokoliv, bez agentury, prosím, nikam!) Toto se ale netýká Evropy. I přesto, že agentur je plno - k ničemu je nepotřebujete. Co jsem tak slyšela, většina vám stejně v případě nouze nedokáže pomoci, natož poradit. Pouze z vás vytahá zbytečně peníze. Takže tedy stačí vyplnit profil na aupair-worldu, kontaktovat pár rodin, domluvit si s nimi Skype - v případě oboustranné sympatie, koupíte letenku a můžete vyrazit. Z vlastní zkušenosti radím, mít u sebe i nějaké peníze. Nikdy nevíte, co se může stát. Rodiny jsou všelijaké. Ale všechno má řešení, tak se ničeho nebojte. 

První dny u rodiny? 

Začátky jsou vždycky těžké. Rozhodně se ale nevzdávejte. Děti to na vás budou zkoušet. Nedejte se a udržte chladnou hlavu. Nakonec pravděpodobně budete velcí kámoši. :-) Vše je pro vás nové. Pravděpodobně si nejste jistí s jazykem. Pomalu prozkoumáváte okolí a snažíte se si vše zalíbit a zvyknout si na právě začínající "nový život".

Každá národnost, rodina, a i jedinci v té rodině mají své vlastní zvyklosti. Rodina s kterou najednou bydlíte, nebude mít lednici plnou Pribiňáčku, možná nebude jíst jídla, na která jste zvyklí, nebude uklízet tak jako to děláte vy. Je také DOST pravděpodobné, že se dostanete do rodiny, která bude mít naprosto odlišný názor na výchovu. (Tady ať si každý říká co chce, ale já si stojím za tím, že pravá tvrdá česká výchova prospěje dítěti mnohem víc jak nějaké hluboké domlouvání do duše. :-) Což si bohužel nemůžete dovolit. Takže zatnout zuby nebo vám hrozí vyhazov. :-)) 

Další na co narazíte - KOMUNIKACE 

Komunikace mezi vámi a rodinou je opravdu důležitá. Osobně s tím stále bojuji - ale už jsem si doufám, přestala tolik stěžovat, neboť vím, že problém je jen a jen na mé straně :-) Pokud vám nevyhovuje způsob, jakým se rodina stravuje, řekněte jim o tom! Oni jsou povinní vám vyjít vstříc. Nevyhovuje vám pracovní doba? Je toho příliš? - MLUVTE S RODINOU. Určitě (ne, ne určitě, ale pravděpodobně) najdete kompromis. 

Rodina se k vám totiž bude chovat přesně tak, jak jim dovolíte. Pokud jim napřímo neřeknete, že je nějaký problém, oni na to nepřijdou. Jim třeba chování, které vám vadí, přijde naprosto normální. 
Tak tedy MLUVTE. Pořád a o všem. I o problémech. Hlavně o problémech. Žádný problém se bez snahy sám nevyřeší. Nikdy. :-) 

Co se týče dětí, myslím, že problém nenastane. Musíte jim určit pravidla. Připravte se na to, že váš svěřenec bude půl hodiny váš nejlepší kámoš a druhou půl hodinu vás div nepošle do patřičných míst (protože ano, lehká výchova). 

Nenechte si to líbit nebo se to naučte přecházet. :-) 

Kamarádi? Škola? 

Najděte si kamarády aupair - protože jedině ti vám porozumí, utěší a poradí přesně tak, jak potřebujete a je to k nezaplacení, věrte mi a pak také nějaké rodilé mluvčí, ať potrénujete jazyk! :-) 

Choďte do školy. Téměř každá univerzita nabízí kurzy. Přihlaste se tam! Potkáte lidi z celého světa a jooo, občas je to legrace. Nehledě na to jak je znalost jazyka důležitá - a nikdy se neztratí. (Malá promluva k mladšímu já a tak tedy i k vám - sakra, učte se ten jazyk už na škole, pokud je možnost!!! I když je to - pro vás v tu chvíli - třeba ošklivá němčina - opravdu nikdy NIKDY nevíte, jestli se vám náhodou nebude jednou hodit! Oni totiž mezi Němci jsou i pěkní hodní kluci! Tak jen tak bajdvéééj... UČTE SE! Ať toho jednou nelitujete. :-) 

Teď to shrnu pouze na sebe, ale určitě toto platí u většiny aupair. 
Tedy - co mi práce aupair "vzala" a "dala" 

Velká pozitiva: 

- jazyk (v mém případě jazyky dva - švédština a zlepšení komunikace v AJ - většina Švédů angličtinu fakt zvládá) 
- lepší reakce v zapeklitých situacích (aneb změna rodiny a například i to, když vám děcko začne běhat po obchoďáku, kde nejsou záchody a řvát, že nutně musí bajsa - víte co! :-) - just kidding, ale i taková situace se dokáže stát zapeklitou! :-) 
- naučíte se mluvit o problémech (nebo na tom začnete pracovat - jako já, někdo už to třeba zvládá, tak o to líp)
- naučíte se říkat NE (nebo taky ne :-)) 
- najdete si super nejlepší kámoše 
- poznáte super místa
- pokud pojedete do Švédska, poznáte že potraviny z obchodu chutnají skutečně jako mléko, vajíčka, zelenina... Good to know :-) 
- naučíte se přehlížet nepořádek (aneb ne... se z kousku chleba na zemi, neboť za pár sekund tam bude i sýr, mrkev a bůhvíco všechno), prostě to začnete přehlížet 
- nerozhází vás uřvané děcko
- naučíte se vařit nová jídla (dobrá i hnusná) 
- pochopíte, co platí na děcka 
... A plno dalšího.... Fakt do toho jděte!!! 
 
Co vám pobyt jako aupair sebere: 
- plno očekávání 
- přesvědčení, že jste ready mít děti 
- osobní kontakt s rodinou a přáteli 
- soukromí 
- pocit, že zvládnete všechno :-D 

Myslím, že bych to měla postupně aktualizovat! :-) Vždy mě toho tolik napadne a jakmile to mám sepsat, nápady v trapu.

Ale mějte se!!! :-) 
Pa 

2 komentáře:

  1. Tady se někdo snaží za každou cenu vyhnout učení.😅 Pěkný článek, ale myslím že ses toho naučila o dost víc 😃 Jak (ne vlastní vinou) zlikvidovat záhon tulipánů, jak přežít měsíce na (ne)chtěné low-carb dietě, jak investovat půl výplaty do dárku pro šéfku a sama neočekávat ani smsku, jak přežít pod jednou střechou se dvěma (3) teroristy, jak vyžehlit všechno prádlo aby to nemusela dělat cleaning lady...... 😄

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jooo, prokrastinace je sviňa. :-) Díky moc za komentář! :-)

      Vymazat