čtvrtek 11. července 2013

Vacation


Zdravím!
Po delší pauze opět z blízkosti Ängelholmu. Jak většina z vás ví, trávila jsem dovolenou s host rodinkou na švédském ostrově Häradskär. Celý tento trip byl - jedním slovem - úžasný! Chtěla jsem popsat jednotlivě každý den, ale protože se nám odvolená z důvodu krásného počasí krapet prodloužila, budu raději psát obecně (EDIT: i takhle
je ten článek až moc dlouhý :-)).

Nejprve pár vět k cestě na ostrov...  Häradskär leží o několik set km severněji než naše město (o přesné poloze, historii, poznatcích o ostrově napíši více v jednom z dalších článků) - tedy jen cesta tam nám zabrala celý den - sobotu - a to i přes to, že jsme celou dobu jeli po dálnici. Cestou jsme ještě dělali několik krátkých zastávek - ať už na kávu, oběd nebo na shánění car DVD pro malého k sledování Teletubbies (mimochodem - víte co je horší než Teletubbies? Ti švédští Teletubbies! Vážně!). Každopádně nakonec jsem byla ráda, že dévédé máme. Malý se tím dá krásně uklidnit, brouček. A při sledování je opravdu sladký. Po příjezdu na místo určení jsme odnosili věci z auta na molo a čekali na Fredericka, který nás vyzvedl lodí. Frederick je manžel Vladovy sestry Alenky. Je to sympatický typický Švéd, který ví opravdu hodně - ať už o historii, přírodě nebo jazyku a člověk se s ním nikdy nenudí. Cesta lodí zabrala přes hodinu. Bylo nádherné počasí, voda teplá. Jednoduše paráda! 

Na ostrově nás přivítala Alenka a její dvojčata Hugo a Gustav (asi 6 let), Odin (asi 13let) a jejich německá au-pair Eva (20 let). Abych nezapomněla, tak cestu s námi absolvovala i Vladova maminka Misha. Šedesátiletá aktivní babička, která je v mnohem lepší kondici než já. Kdyby Vlado řekl, že je to jeho sestra, uvěřila bych. Po příjezdu jsme večeřeli. Myslím, že jsem si z velkého švédského stolu plného jídla vybrala nějaké zeleninové saláty a možná i nějaké maso :-D Už si nevzpomínám, ale vím, že jsme se ten večer bavili a dlouze jsme si povídali. Švédi (aspoň ti moji) jsou moc skvělí lidé. I když měl prý jeden den F. horrible headache, vůbec to na své náladě nenechal znát. Byl stále veselý a milý. Stejně tak Alenka a má host rodina, děti a nejvíce Misha.


Každé ráno, které jsem zde strávila probíhalo podobným způsobem. Přála jsem si, abych se probudila za tmy a viděla východ slunce. Bohužel se mi to ani jednou nepoštěstilo a dokonce jsem se zamýšlela nad tím, že tu možná slunce ani nechodí spát :-)
Budila jsem se kolem 7mé hodiny ranní a byla fresh jak pomeranč. Ostatní většinou ještě spali nebo leželi v postelích. Měla jsem vlastní chatku, takže jsem neměla zrovna velký přehled. Ale u kafe se probíralo, jak a kdy se kdo probudil. Občas jsem podnikala ranní procházky po ostrově nebo jsem si šla zaplavat. Někdy jsem se jen válela na kamenech a četla si. Po snídani jsem si hrála s Vincentem nebo si povídala s Marií a Vladem. Pak jsme si dali společně kávu (ta se tu pije stále - součástí FIKA :-)) a šli k moři. Voda bývala hodně studená, zvláště pak pro mě - neŠvéda. Ale little exercise s Mishou a síla sluníčka mě pokaždé dodala potřebné teplo. To malé cvičení zahrnovala několik opakování sed-lehů, kliků, dřepů, 2 minutový plank,... V půlce jsem vždy umřela a šla se válet na deku. Misha pokračovala a Eva s Vladem se jen smáli.
V odpoledních hodinách byl oběd. Jedla jsem odděleně s Vladem, Marií a malým zlatínem v naší kuchyni (bývalá pekárna). Po obědě šel malý spát a my hráli nějaké hry. Občas YATZY (kostky), házenou nebo se šli jen projít. Pak přicházela mnou velmi oblíbená část - společná večeře! (Abych nezapomněla určitě mezi tímto proběhla alespoň jedna FIKA :-))


A po večeři? Povídali jsme si, procházeli se, četli si, Misha plavala (crazy!). Každý den na ostrově utekl rychlostí blesku a vím, že se sem chci jednou vrátit (ale jedině v létě). A co mi tento výlet přinesl? Co mi přidal k mému osobnímu růstu? :-P 
Určitě jsem se hodně sblížila s host rodinkou (máme opravdu kamarádský vztah) a i jejich rodinkou, naučila se spoustu švédských slovíček, ochutnala mnoho zdejších dobrot, zamilovala si malého, zvládla mluvit anglicky tak, aby mi ostatní porozuměli a vydržela téměř týden bez laku na nehty, šampónu (ach ach - nikdy více), laku na nehty (3x hurá, kdo je víc? :-)) a hlavně - poznala moc fajn lidi a prožila s nimi nádherné chvíle!

* moc se omlouvám za občasný špatný slovosled (už asi myslím v jiném jazyce, mmm?) a nějaké ty hrubky (snad ne časté) - a teď je čas jít spát!
Páček :-)

Maják na ostrově (pretty good view - to jo, ale děsné vedro nahoře)






1 komentář: